טיפים לשיפור תזונתי של מאכלי חנוכה מאת גלית שניר- תזונאית יועצת לחברת הזרע
חג החנוכה מתאפיין במאכלים עשירים בשמן ופחמימות וגם בארוחות חגיגיות ומפגשים חברתיים שכוללים ארוחות גדולות ומפנקות מה שמהווה אתגר לא קטן עבור מי שרוצה לשמור על המשקל ועל אורח חיים בריא.
כדי לשפר את המצב מצרפת גלית שניר, תזונאית יועצת לחברת “הזרע”, מספר טיפים לשיפור תזונתי של מאכלי החג אבל בלי לוותר על הטעם וההנאה:
לאפות את הסופגנייה בתנור – שיטת ההכנה:
תמיד רצוי להעדיף אפיה שהיא חלופה בריאה בהרבה לטיגון. היא לא רק מפחיתה את כמות השומן והקלוריות אלא גם מונעת כניסת מחמצנים שנוצרים במהלך הטיגון ועוברים למזון. לביבות יוצאות מצוין באפיה, כך גם חצילים או כרובית שניתן לאפות במקום לטגן ולהוסיף לארוחה ואפילו סופגניות אפשר לאפות (במיוחד אם כבר אכלתם מטוגנות) ולקבל טעם לא רע בכלל.
לטגן בשמן קנולה – סוג השמן:
מומלץ לבחור שמן איכותי המכיל כמות גבוהה יחסית של שומן חד בלתי רווי. המומלצים הם השמנים הצמחיים למיניהם- שמן זית, שמן קנולה, ועוד. לטיגון עמוק עדיף שמן קנולה, לשימוש קר וגם לאפייה ובישול שמן זית.
איך לטגן בריא יותר – הטיגון:
כדי להפחית את כמות השמן הנספגת עדיף טיגון בשמן עמוק על פני שמן רדוד ויש לשים לב שטמפרטורת השמן תהיה במידה הנכונה, כזו שתגרום לספיגה של כמה שפחות שמן למזון אך לא תהיה חמה מדי. איך יודעים מה הטמפרטורה הנכונה? לאחר חימום השמן שמים כף עץ במחבת עם השמן ואם נוצרות סביבה בועות סימן שהשמן מוכן לשימוש.
סופגנייה אחת גדולה במקום 2 קטנות – גודל הסופגנייה והלביבה:
עבור מי שמטגן עדיף להכין לביבות או סופגניות גדולות יותר ולא קטנות, מכיוון שהן בעלות שטח פנים קטן יותר יחסית לנפחן ולכן יספגו פחות שמן. מסיבה זו עדיפה סופגנייה אחת גדולה על פני שתיים קטנות.
עגבנייה במקום ריבה – המילוי:
סוגי המילויים והתוספות הן עצומות ומוסיפות עוד הרבה סוכר וקלוריות לסופגניה. העדיפו סופגניות עם המילוי הקלאסי- אבקת סוכר או ריבה. אפשר לגוון בסוג הריבה ובעזרתה ליצור סופגניות מעניינות ומיוחדות. לדוגמא ריבה מעגבניות מגי- בריאה יותר ובטעם שישדרג את הסופגניה
לביבה מקישוא במקום תפוח אדמה – ירקות:
במיוחד בארוחה עתירת שומן מומלץ לשלב ולאזן עם מזונות בריאים כמו ירקות. אפשר להכין את לביבות החנוכה עשירות בירקות כמו- גזר, קישואים, תרד, בצל וכרישה. להוסיף מרקים שונים על בסיס ירקות, כמו למשל מרק עגבניות שיכול להיות תוספת טעימה ובריאה. מרק עגבניות עשיר בויטמין A ובליקופן שהוא נוגד חמצון עוצמתי. שניהם נמצאים בכמות יפה בעגבניות ולא נהרסים בחימום. כאן תוכלו למצוא מתכון למרק עגבניות מגי מנצח
ואחרון חביב- העדיפו תמיד אפייה ובישול, שהן לא רק שיטות הכנה בריאות יותר אלא גם מקלות ומפחיתות את הזמן שנדרש מאיתנו במטבח ואת ההתעסקות לעומת טיגון.
חג בריא ושמח!