6 טיפים לשמירה על המשקל בחגים
החגים כבר בפתח, וזה הזמן המושלם לעצור לרגע, לנוח ולהינות ממפגשים חברתיים, טיולים וכמובן – המון ארוחות משפחתיות גדולות ועשירות. עם זאת, החדשות הפחות טובות הן שנתונים מצביעים על עלייה ממוצעת של 1-3 קילוגרמים במהלך תקופת החגים, יחד עם יציאה מהשגרה של אורח חיים בריא ותזונה נכונה. השנה, כאשר החגים נופלים באמצע השבוע, האתגר גדול אף יותר.
אז אולי זאת לא תהיה התקופה האידילאית לירידה במשקל, אבל שמירה על המשקל ועל שגרת בריאות בהחלט יכולה להיות מטרה ראויה.
אז קבלו שישה טיפים שאם תאמצו אותם תצליחו לשמור על החגים אפילו השנה:
- ירקות בראש: נכון, יש לא מעט מאכלי חג מיוחדים ומנות מסורתיות שמקשטות את השולחן, אבל אל תשכחו את הירקות! שלבו אותם כבר בתחילת הארוחה במנות הראשונות – לדוגמא חציל קלוי, דלעת אפויה ועוד. הוסיפו גם תוספות לצד המנה העיקרית, כמו סלטים חגיגיים, שעועית ירוקה, ברוקולי וכו’. ולקינוח? העדיפו אופציה על בסיס פירות.
בכל ארוחה, מומלץ שהירקות יהוו כשליש מהצלחת – וזה חשוב עוד יותר בארוחות החג העשירות. שמירה על הפרופורציות הנכונות תעזור לשמור על איזון גם בתקופת החגים.
למהדרין ירקות יכולים לשמש אפילו כקינוח יצירתי, כמו גלידת ריקוטה עם עגבניות מגי – מתכון מפתיע ומשובח שניתן למצוא כאן.
או שתוכלו לנסות מתכון נהדר לגלידת תירס – לינק למתכון
- הגיעו מוכנים לארוחה: אל תצומו לאורך כל היום כדי “לחסוך קלוריות” לארוחה הגדולה. זה רק יוביל לרעב מוגבר ולתחושה של חוסר שליטה על כמויות האוכל שתאכלו בגלל המחשבה המוטעית שעכשיו אפשר לאכול ללא הגבלה. במקום זאת, הקפידו על שתי ארוחות קלות במהלך היום – כמו כריך קל או ארוחה חלבית. בנוסף, כשעה-שעתיים לפני ארוחת החג, תאכלו משהו קטן כדי שלא תגיעו רעבים מדי. כשאנחנו מגיעים לארוחה עם רעב קל ולא רעבים בצורה קיצונית, יש לנו שליטה טובה יותר על הכמויות שאנחנו אוכלים, ואנחנו עושים בחירות תזונתיות חכמות יותר.
- היזהרו משומנים: ארוחות החג לרוב מתאפיינות במנות עתירות בשומן, דבר שגורר איתו תוספת קלוריות משמעותית מבלי שבכלל נרגיש. למשל, סלטים עם מיונז, מנות מטוגנות כמו שניצל ודגים, אגוזים ושקדים שמופיעים במנות רבות, וגם עוגות קרם עשירות. אך לרוב קיימות מספר אפשרויות לבחירה, ולכן תמיד עדיף לחפש מנות שדלות יותר בשומן. כמו סלטים קלילים עם מעט שמן זית, ירקות חתוכים או מאודים, מנות עיקריות אפויות בתנור או מוקפצות, וקינוחים על בסיס פרי או עוגות בחושות. ארוחות דלות שומן לא רק מסייעות לשמור על הקלוריות אלא גם מונעות את תחושת הכבדות שאחרי הארוחה, שמאפיינת לעיתים את ארוחות החג.
- הורידו את השתייה המתוקה– כמות לא מבוטלת של קלוריות יכולה להגיע דווקא מהשתייה שמלווה את ארוחות החג, כמו מיצים נשמצאים על השולחן, יין, תירוש או אלכוהול. לשם כך, שימו לב שבכוס מיץ רגילה יש כ-100 קלוריות, בכוס יין כ-120 קלוריות ובבקבוק בירה (שליש) כ-150 קלוריות. העדיפות היא כמובן לבחור במים או סודה, שאין בהם קלוריות כלל. אם בכל זאת בא לכם להתפנק עם שתייה מיוחדת לכבוד החג, כדאי להגביל את עצמכם למנה אחת של אלכוהול או שתייה ממותקת עם ממתיקים.
- מודעות- כדי להצליח לשלוט באכילה שלנו ולבחור בחירות נכונות, הבסיס הוא לאכול את הכמות הנכונה שאנחנו רוצים ולהרגיש טוב בסיום הארוחה. מילת המפתח היא להיות במודעות. מה זה אומר? הקשבה לחושים, לתחושות הגוף, לרגשות ולמחשבות שלנו.
לפני התחלת האכילה- עצירה ותשומת לב- הסתכלו על הצבעים, המרקמים והטעמים וחשבו מה באמת תרצו לאכול? מה מתחשק יותר ומה פחות ואפשר לוותר עליו? לאחר מכן, איכלו בתשומת לב, לאט ובהנאה אמיתית ממה שבחרתם. נקודה משמעותית נוספת היא לשים לב לרגע המדויק בו אנחנו מתחילים להרגיש שובע אבל עוד לא מלאים לגמרי- זה הרגע האידיאלי לעצור את האכילה. אחרי כ-20 דקות, תחושת השובע תתגבר, ותשאיר אתכם בתחושת סיפוק, מבלי להרגיש כבדות או התפוצצות.
- זוזו- דווקא בתקופת החגים, זה הזמן בדיוק לנצל את ההזדמנות ולהקדיש יותר זמן לפעילות גופנית. הפעילות לא רק מסייעת לקזז את עודפי האכילה, אלא גם משפרת את ההרגשה הכללית. בין אם זה לצאת להליכה, ללכת לחדר כושר, לשחות, או כל פעילות אחרת – נצלו כל יום שבו אפשר לזוז, ואף הגדילו את כמות הפעילות יחסית לימים רגילים. בנוסף, מומלץ לצאת לסיבוב אחרי ארוחה גדולה. כך גם תגדילו את ההוצאה הקלורית שלכם וגם תרגישו שהכבדות אחרי האוכל פוחתת, כיוון שהפעילות הגופנית מסייעת לעיכול טוב יותר.