טוב לדעת, אפילו יותר טוב לאכול!

ישראל היא מדינה עם מגוון אזורים אקלימיים, מה שמאפשר גידול ירקות במשך כל השנה ומקנה יתרון גיאוגרפי ייחודי בתחום זה. לכן, לא מפתיע ש-65% מהגידול של ירקות בישראל מתקיים לאורך הגבולות.

לפי נתוני התאחדות חקלאי ישראל מיני הירקות מיני הירקות הפופולריים ביותר בקרב הצרכנים המקומיים הם: תפוח אדמה, עגבניות, מלפפונים, פלפל, בצל, גזר ואבטיח. מעבר לכך, ישראל גם מייצאת ירקות למדינות ברחבי העולם, כולל ארצות הברית ואירופה. מחצית מהייצוא מורכבת מתפוחי אדמה, והיתר מתמקד בעיקר בפלפלים וגזרים.

למרות שירקות אלו אהובים ונמצאים כמעט בכל בית בישראל, ייתכן שהעובדות הבאות עליהם יפתיעו אתכם

עגבניות:

עגבניות הן המקור העיקרי בתזונה המערבית לנוגד החמצון החיוני ליקופן, הידוע בתכונותיו הבריאותיות ולכן מומלץ לשלב אותן בתפריט היומי – בין אם הן טריות או מבושלות (אל דאגה, הליקופן אינו נהרס בתהליך החימום).

עגבניות שרי הן זן קטן של עגבניות. עם זאת, המונח “שרי” אינו מתייחס לזן אחד בלבד, אלא לקבוצה רחבה של זנים בגדלים, צבעים וטעמים שונים. לדוגמה, זן וויטני – עגבניית שרי בגודל בינוני ובצורת לב, המגיעה בצבע אדום או צהוב. וויטני אהובה במיוחד על ילדים בזכות צורת הלב שלה וטעמה המתוק.

עגבניות שרי קיימות מזה שנים רבות, אך הפופולריות שלהן זינקה רק בשנות ה-70 של המאה ה-20. בניגוד למיתוס, עגבניות שרי אינן המצאה ישראלית, אך ישנם זנים שפותחו על ידי מדענים ישראלים שהפכו לפופולריים ונמכרים ברחבי העולם.

מבחינה בוטנית, העגבנייה מוגדרת כפרי, אך מבחינה קולינרית ותזונתית היא נתפסת כירק לכל דבר. ולבסוף, לפי המסורת העממית, מיץ עגבניות נחשב כטיפול יעיל לעקיצות יתושים – מי ידע שהעגבנייה יכולה להיות שימושית גם מחוץ למטבח?

מלפפונים:

המלפפון המוכר כל כך בתזונה היומיומית שלנו הוא לא רק טעים אלא גם בעל יתרונות תזונתיים רבים. צבעו הירוק של המלפפון מגיע מפיגמנט הכלורופיל המצוי בו, שנמצא במחקרים כבעל יכולת לתרום להגנה מפני חומרים מסרטנים. בנוסף, קליפת המלפפון מכילה לא רק כלורופיל אלא גם סיבים תזונתיים ופיטוסטרולים, המסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.

מבין זני המלפפונים השונים, זן פחות מוכר אך איכותי וטעים במיוחד הוא מלפפון הארומטו. זן זה גדול ממלפפון רגיל, מתאפיין במרקם חלק, פחות מיימי, ובעל קראנצ’יות יוצאת דופן. בשל תכונות אלו, הוא מתאים במיוחד לכריכים לגן ולבית הספר, ומהווה תוספת טעימה ובריאה.

מקור שמו של המלפפון הוא בשפה היוונית, ופירושו “מלון-תפוח”. מבחינה בוטנית, כמו העגבנייה, גם המלפפון נחשב לפרי, אף שמבחינה קולינרית הוא משמש כירק. על פי הרפואה העממית, המלפפון נחשב לירק מקרר ומרענן, ולכן הוא מושלם לשילוב במי השתייה, במיוחד בימי הקיץ החמים.

פלפלים:

כל הפלפלים מתחילים את חייהם כפלפלים ירוקים, ואת צבעם הסופי – צהוב, אדום או כתום– הם מקבלים במהלך ההבשלה. יחד עם זאת, קיימים זני פלפל שמבשילים ונשארים ירוקים גם בצבעם הסופי.

פלפל כתום הוא מקור עשיר במיוחד לנוגד החמצון זאקסנטין, התורם לשמירה על בריאות העיניים. בנוסף, בניגוד למיתוס שעגבנייה היא המקור העשיר ביותר לויטמין C, דווקא הפלפלים – בכל צבעיהם – מובילים בכמות הוויטמין. בפלפל אחד יש בממוצע פי שניים מהקצובה היומית המומלצת של ויטמין C עבור ילדים ומבוגרים.

מעבר לכך, הפלפלים מגיעים לשיא טעמם בעונת החורף, אז הם טריים וטעימים במיוחד. פרט מעניין נוסף הוא שהתבלין המוכר פפריקה מיוצר מפלפל אדום, מתוק או חריף, שעובר ייבוש וטחינה – תהליך שמעניק לו את טעמו הייחודי.

תירס:

התירס הוא הגידול החקלאי הנרחב ביותר בעולם נכון למאה העשרים ואחת, ועוקף בגודלו את החיטה והאורז. הוא נחשב לדגן מלא מכיוון שהוא נאכל בשלמותו, כולל קליפתו, ולכן הוא עשיר ברכיבים תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

אולי לא ידעתם, אבל הצבע הצהוב המאפיין את התירס אינו רק יפה לעין –הוא נובע מנוגדי החמצון הייחודיים לוטאין ו-זאקסנטין. מחקרים מראים כי נוגדי חמצון אלו מסייעים לעיכוב ומניעה של מחלת העיניים ניוון מקולרי גילאי (AMD), הפוגעת בבריאות הראייה.

מעבר לערכים התזונתיים המרשימים, ישנם גם זנים ייחודיים שמוסיפים לתירס טעם ומראה ייחודי. מבין הזנים השונים, אחד הטעימים והמתוקים ביותר הוא סופר סוויט. זן זה מתאפיין במתיקות גבוהה באופן טבעי, ולכן שימורי תירס המבוססים עליו (הנקראים לעיתים גם “לייט” או “קל”) אינם דורשים תוספת סוכר, בניגוד לשימורים רגילים שבהם מוסיפים סוכר לגרעינים.

לסיום דבר מרתק נוסף לגבי התירס. קלח תירס ממוצע מכיל לא פחות מ-800 גרעינים! הם מסודרים ב-14 עד 16 שורות סימטריות בצורה מושלמת – פלא טבעי אמיתי שמזכיר לנו כמה מיוחדים הגידולים החקלאיים שמהם אנחנו נהנים.

אז בפעם הבאה שאתם נהנים מהירקות שלכם – תזכרו כמה הם מיוחדים!