חסה – סולו מיו בשבילך

החסה מוכרת לנו היטב ונפוצה בכל מסעדה כמנה עיקרית של סלט או תוספת וכמובן גם בשימוש ביתי. בכל סגנון אכילה ואפילו לצורך ירידה במשקל חסה היא אחד הירקות המובילים לשימוש. היא מכילה כמות גבוהה של ויטמינים, נוגדי חמצון וסיבים וכל זה בכמות קלוריות קטנה במיוחד ולכן מומלצת לשימוש תמיד ובכל מצב.

חסה הזרע- ….

ויטמינים:

החסה מכילה שלל ויטמנים ומינרלים. העיקריים שבהם הם:

חומצה פולית:

פולאט (חומצה פולית) הוא אחד מויטמיני B והוא חיוני למניעת אנמיה, להפחתת רמות הומוציסטאין בדם (חומר שיכול להוות סיכון למחלות לב וכלי דם) ויש לו תפקיד מיוחד נוסף- הוא מונע התפתחות מומים מולדים במערכת העצבים של העובר בזמן ההריון. לכן ההמלצה לנשים בהריון ולפני הריון, בגיל הפוריות, להרבות בצריכת חומצה פולית. 2 כוסות של חסה יספקו כ-40%  מהצריכה היומית המומלצת שלה.

ויטמין A:

חסה היא מקור מפתיע גם לויטמין A. בחסה קרוטנואידים מסוגים שונים ביניהם הבטא קרוטן שמצוי בה בכמות נאה. בטא קרוטן הוא חומר המוצא הצמחי העיקרי ליצירת ויטמין A בגוף. ויטמין A חיוני למגוון רחב של תפקודים בגוף ביניהם- גדילה והתפתחות אצל ילדים, שמירה על בריאות ושלמות העור, חיוני לתפקוד מערכת החיסון ולראיית לילה.

ויטמין K:

ויטמין הנמצא בעיקר בירקות ירוקים. הוא חשוב במיוחד בתהליך קרישת הדם על ידי כך שהוא גורם לשפעול נוגדי קרישה המונעים דימום יתר. בנוסף ויטמין K חשוב מאוד לשמירה על בריאות העצם, הוא משתתף גם ביצירת ובניית תאי העצם ובגיל מבוגר יותר גם בשמירה על העצם מפני הדלדלות.

נוגדי חמצון:

צבעה הירוק של החסה נובע מהפיגמנט הירוק הנקרא כלורופיל. הכלורופיל הוא נוגד חמצון שמשמש בצמח בתהליך יצירת הפוטוסינתזה להפקת חמצן על ידי הצמחים. בנוסף לכלורופיל, בחסה ישנם עוד סוגי קרוטנואידים שהם נוגדי חמצון חזקים בעיקר מסוג לוטאין בעיקר. נוגדי החמצון מטרתם להגן על התאים מפני נזקי החמצון והרדיקלים החופשיים וכך נשמרת פעילותם התקינה של איברי הגוף השונים. ככל שהחסה תהיה בצבע ירוק כהה יותר כך היא תכיל לרוב יותר נוגדי חמצון מסוג לוטאין וכלורופיל.

בגלל שלל רכיביה החסה היא בעלת יתרונות בריאותיים בלא מעט מצבים:

שמירה על בריאות העיניים:

הלוטאין הוא אחד מנוגדי החמצון בעלי התפקיד החשוב ביותר בשמירה על בריאות העין. הוא מצטבר במקולה ומחקרים הראו כי הוא יכול למנוע מחלות כמו ניוון מקולרי גילי (AMD),  הפחתת הסיכון לקטארקטואף לניתוחים בעין עקב כךוהגנה מפני בעיות עיניים שונות נוספות.

הגנה על בריאות הלב וכלי הדם:

הלוטאין נמצא במחקרים כבעל קשר גם לרמות נמוכות יותר של מחלות לב וכלי דם וטרשת עורקים. בנוסף חומצה פולית שמצויה בחסה קשורה גם להורדת רמות הומוציסטאין בדם ובכך מסייעת להפחתת הסיכון למחלות לב וכל דם

תפקוד תקין של מערכת העיכול:

החסה עשירה בסיבים המסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול כמו מניעת עצירות ואף משמשים כמזון לחיידקים הטובים שבקיבה בנוסף הם מסייעים לתחושת השובע. הסיבים נמצאו במחקרים רבים כבעלי יכולת לסייע גם במניעת מחלות שונות כמו מחלות לב, סרטן המעי הגס ועוד. למרות שהחסה עשירה בסיבים היא לא קשה לעיכול ואפילו לאנשים עם מערכת עיכול רגישה יותר החסה לרוב לא גורמת לבעיות כגון נפיחות או גזים.

מניעת סרטן:

נוגדי החמצון השונים שנמצאים בחסה כמו לוטאין, זאקסנטין, בטא קרוטן וכלורופיל נמצאו במחקרים כבעלי קשר להפחתת הסיכון למספר סוגי סרטנים עקב יכולתם החזקה לניטרול רדיקלים חופשיים. נוגדי החמצון אלו נמצאו בעיקר קשורים למניעת התפתחות גידולים במערכת העיכול כמו: סרטן המעי הגס, סרטן הקיבה, הוושט ואפילו נמצא קשר במחקרים למניעת סרטן ריאות.

ירידה במשקל:

החסה בזכות תכולת הקלוריות הנמוכה שבה מצד אחד, ומצד שני תכולת הסיבים הגבוהה מתאימה באופן מיוחד לירידה במשקל. החסה תופסת נפח ומוסיפה טעם לארוחה, מתעכלת לאט בגלל כמות הסיבים שבה דבר המעצים את תחושת השובע וכל זאת בכמות קלוריות קטנה במיוחד. בכוס חסה יש כ-5-10 קלוריות בלבד.

בנוסף, בדיאטות רבות יכולים להיווצר חסרים תזונתיים למשל בויטמינים ומינרלים, החסה שעשירה במגוון חומרים חיוניים ומזינים נחשבת מזון צפוף תזונתית- היא מכילה עושר גדול במיוחד של ויטמינים ונוגדי חמצון וזאת בכמות קטנה של קלוריות.

ברפואה הסינית החסה נחשבת לירק מקרר ומרגיע ולכן מייחסים לה השפעה על מצב הרוח ואפילו על מניעת נדודי שינה ושיפור איכות השינה

חסה הזרע…. קריספיות? עלים פריכים?

חסה- הצעות הגשה:

  • החסה טובה כמובן לשימוש בסלט. כדי להינות מהסלט ביתר קלות ובמהירות מומלץ כבר אחרי הקניה לשטוף ולייבש את העלים ולשמור אותם במקרר עם נייר סופג ומעט אוויר.

כדאי גם להכין מראש רוטב לסלט משמן זית, לימון, מעט חומץ ומלח ופלפל לפי הטעם. על ידי ההכנה מראש ניתן להינות מיתרונות סלט החסה בכל רגע וללא שום מאמץ.

  • שייק ירוק- חסה משתלבת נפלא בשייקים ותורמת להם שלל ויטמינים ונוגדי חמצון .היא משתלבת במיוחד טוב בשייק עם תפוח ואגס וחלב פרה או סויה.
  • למרות שאנחנו מכירים את החסה בעיקר כבסיס לסלט במקומות שונים בעולם אוכלים חסה מבושלת. נסו את החסה גם מבושלת. למשל על ידי אידוי עם שמן זית, מיץ לימון ותבלינים או כמצע לממולאים ואפילו ניתן להכין מרק חסה.