הפתרון לדיכאון?

האם הרכיב שצובע את העגבנייה באדום יכול גם לשפר את מצב הרוח? מחקר חדש בודק את האפשרות שליקופן – פיגמנט טבעי שנמצא בעגבניות – עשוי לסייע בטיפול בדיכאון.

ליקופן מוכר בעיקר בזכות היותו נוגד חמצון עוצמתי, אבל כעת נראה שהוא עשוי להיות בעל השפעה גם על בריאות הנפש. נתונים מהשנים האחרונות מראים שבישראל, כ-20% מהאוכלוסייה סובלים מחרדה ודיכאון, ו-7.5% נוטלים תרופות נוגדות דיכאון.

האם הפתרון חלקי לפחות יכול להגיע מהצלחת? המחקר הזה נותן תקווה.

במחקר חדש שפורסם בכתב העת Food Science & Nutrition (1), נמצאו ממצאים מפתיעים בנוגע להשפעת הליקופן על תסמיני דיכאון. במסגרת המחקר, החוקרים גרמו ל-60 עכברים לפתח התנהגות המדמה דיכאון בבני אדם, ולאחר מכן חילקו אותם לשתי קבוצות: קבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו וקבוצת ניסוי שקיבלה תוסף ליקופן מרוכז.

התוצאות הראו שהעכברים שקיבלו ליקופן הפגינו שיפור במדדים ההתנהגותיים, בעוד שקבוצת הביקורת המשיכה להציג סימני דיכאון.

החוקרים בדקו מה עומד מאחורי השינוי וגילו כי הליקופן שיפר את הגמישות הסינפטית באזור ההיפוקמפוס במוח, שקשור לזיכרון ולתפקוד רגשי. בנוסף, הוא תרם לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי. החוקרים מעריכים שלליקופן יש גם השפעה נוירו-פרוטקטיבית (מגנה על תאי עצב), לדוגמה ע”י תכונותיו האנטי-דלקתיות.

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Food science & Nutrition (1) מראה תוצאות מפתיעות על יכולתו לסייע בטיפול בתופעה השכיחה. במסגרת המחקר החוקרים לקחו 60 עכברים וגרמו להם לפתח התנהגות המדמה דיכאון בבני אדם ולאחר מכן חילקו אותם לשתי קבוצות: קבוצת הבקרה שקיבלה פלסבו וקבוצת הניסוי שלה ניתן ליקופן מרוכז. קבוצת העכברים שקיבלה ליקופן הפגינה שיפור במדדי ההתנהגות לעומת קבוצת הביקורת שהמשיכה להראות סימני דיכאון.

מחקר זה מספק ראיות ראשוניות לכך שליקופן עשוי לשמש כנוגד דיכאון פוטנציאלי. עם זאת, החוקרים מדגישים כי מדובר בשלב מוקדם של המחקר, שבוצע על עכברים ובקנה מידה מצומצם, ולכן יש צורך בבדיקות נוספות – במיוחד מחקרים קליניים ארוכי טווח על בני אדם – כדי להבין את ההשפעה המלאה של הליקופן.

ובינתיים, למי שמעוניין לשלב יותר ליקופן בתפריט היומי – הנה החדשות הטובות:

עגבניות הן המקור העיקרי לליקופן בתזונה המערבית, וכל צורה של עגבנייה תספק את הרכיב החשוב הזה. למעשה, חימום ועיבוד העגבנייה משפרים את הזמינות של הליקופן לגוף, ולכן רסק עגבניות, עגבניות משומרות או מיובשות עשירים בליקופן אפילו יותר מעגבנייה טרייה.

אם אתם רוצים ליהנות גם מטעמה וגם מהארומה הנהדרת של העגבנייה – עגבניית ‘מגי’ היא בחירה מצוינת, עם שילוב מנצח של טעם וליקופן.

בנוסף לעגבניות, תוכלו למצוא ליקופן גם באבטיח, פפאיה ואשכולית אדומה.

רוצים מתכון עשיר בליקופן? אל תפספסו את מרק העגבניות ההודי המנצח – חמים, מלא בטעמים ובעיקר: טוב לגוף ולנפש

מתכון מנצח כאן

  1. Xu, H., Wang, Y., Geng, D., Chen, F., Chen, Y., Niwenahisemo, L.C., Shi, L., Du, N., He, Z., Xu, X. and Kuang, L. (2025), Lycopene Alleviates Depression-Like Behavior in Chronic Social Defeat Stress-Induced Mice by Promoting Synaptic Plasticity via the BDNF–TrkB Pathway. Food Sci Nutr, 13: e70003. https://doi.org/10.1002/fsn3.70003

.